Ålänningar – smarta eller för smarta.

Ålänningarna har ju under åren skickligt värnat sitt oberoende och även lyckats behålla sin särställning  administrativt på sätt man kan beundra.  Men man kan börja undra om de blivit för smarta.

Vill någon Ålänning handla glasögon från Favoptic så postar vi dem i Helsingfors. Fakturan är av ”finsk” modell med betalning till finsk bank och vi redovisar finsk mervärdesskatt.  Det är där problemet uppstår.  Eftersom Åland är självständigt krävs att vi gör en särskild registrering för mervärdesskatt på Åland från Finland och att vi utanpå varje försändelse anger vårt Åländska nummer och försändelsens värde.  Skulle vi börja posta dessa glasögon från Sverige skulle vi behöva skapa rutiner för export exklusive moms och sen måste varje Ålänning lokalt till posten betala för postens tullhantering och sen tull/moms.  Inte så praktiskt.

I en verklighet där vårt halvdussin programmerare skall implementera alla administrativa rutiner sker ständigt en prioritering och omprioritering av projekt.  Helt annorlunda rutiner för att hantera försäljningen till färre än 30 000 personer kan inte bli högprioriterad  …  Ibland kan man bli för smart.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: