Polariserande experiment

Polariserande solglas är mycket underskattade. De är mörka nog att ge ett bra skydd mot bländning och just polarisationen gör att reflexer som blänket idag ute på fjärden filtreras effektivt. Har man sen progressiva glas ser man bra både på långt håll och när man skall studera sjökortet på nära håll.
Men polariserande solglas är inte ensamma om att utnyttja tekniken. Och lägger man två polariserande linser på varandra och vrider den ena ett kvarts varv släcks allt ljus ut.
Jag har idag kunnat konstatera att min iPad går fint att läsa i liggande läge – men vrider man den 90 grader till stående format blir skärmen mörk. Detsamma gäller min laptop – lägger man huvudet helt på sned ser man inget. Samma gäller om man skall fotografera (Canon DigitalIXUS). Men min iPhone (3GS) kan man vrida hur som helst och ändå se displayen klart.

Kommentera

Logga in med någon av dessa metoder för att publicera din kommentar:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: