Linser som blockerar blått ljus. Blue light blockers.

 

Frågan om Blue Blockers innefattar egentligen flera frågor:


Vad gäller saken?

När alltfler människor började spendera fler och fler timmar framför olika dataskärmar väcktes naturligtvis frågan om det skulle kunna vara skadligt – bland annat för ögonen.  Detta har utretts noga. Man har helt entydigt kommit fram till att det inte finns någon anledning till oro eller till att utrusta sig med några skyddande glas på något sätt.

Det man vet är att om man stirrar länge på en skärm så blinkar man mindre och man kan därför uppleva en viss “trötthet” i ögonen.  Detta avhjälps enklast genom att göra till vana att ta rast ifrån sina skärmar ibland.  Man kan även testa ögondroppar som återfuktar ögonen.

Någon har föreslagit att ljuset från dataskärmar skulle kunna påverka dygnsrytmen så att man får svårare att somna på kvällen – inte heller detta verkar stämma. Det har gjorts flera noggranna studier och det finns inget som talar för att man skulle störa dygnsrytmen.  Däremot kan det vara bra att lägga undan telefonen eller paddan en timme innan man tänker somna för att lättare komma till ro – men det är en annan sak.

Vill man läsa mer så rekommenderar vi American Academy of Ophthalmology.  Den stora amerikanska ögonläkarorganisationen som även många ögonläkare i andra länder är anslutna till. Läs gärna deras slutsatser här.

Hur ställer sig Favoptic?

En del kunder har läst uppmaningar att använda Blue Blockers – kanske hos någon “Influencer” eller till och med någon optiker.  Vi får då frågan:  kan Favoptic leverera?.  Det vore naturligtvis världens enklaste att bara sälja det kunderna frågar efter.  Det känns bättre att informera – spara era pengar till något annat i stället!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
Your custom text © Copyright 2023. All rights reserved.
Close